Søstrene

Søstrene Sanne & Beth

Jeg hedder Beth og bor på Drejø sammen med min søster, Sanne. Vi kommer oprindeligt fra Amager, tæt ved Kongelundskoven. Her boede vi i en udrangeret togvogn. Der var ikke indlagt vand og strøm, og vi havde kun en lille kamin til at holde varmen ved. Ude bagved lå dasset. Ja, sådan levede vi til jeg skulle i skole som 7-årig. En anderledes og mere primitiv opvækst end mine skolekammeraters. I en del af mit voksne liv valgte jeg da også at bo ret isoleret - i og omkring en nordsjællandsk skov.

Da Peter spurgte om vi skulle flytte til en ø, så føltes det helt naturligt for mig. Vi tog til Drejø og så Gl. Elmegaard, det var kærlighed ved første blik. Skønt gården ikke havde centralvarme, isolering og forsatsruder, så var der ingen betænkning. Vi flyttede ind på Gl. Elmegaard med vores grafiske virksomhed. Vi havde et fantastik ø-liv med høns, æsler, køkkenhave – vi fiskede og sejlede. Var aktive i øens sociale liv.

Da Peter blev alvorligt syg, havde jeg brug for hjælp. Jeg fik, efter mange år, genoptaget forbindelsen til min søster. Da Peter døde i 2002, startede jeg med at omdanne gården til museum, og Sanne valgte at flytte hertil.

Her 15 år efter omfatter gården udstillinger i 6 staldrum og tre stuer. Der er café, galleri, butik og ikke mindst haven, der er indrettet med borde, bænke og musikpavillon.


Årets gang følger de 4 årstider.

I vinterhalvåret arbejdets der med at indhente tilbud og søge penge til vedligehold. Gården er fredet og der er beregnet forfald pr. år på kr. 165.000. Så der skal hele tiden findes økonomi til at vedligeholde bygningerne. Herudover skal der opdateres hjemmeside, laves annoncer og markedsføringsmaterialer samt sørge for at kalenderen er booket til sæsonstart i foråret. Der skal også bruges lidt tid på historieskrivning.

Foråret står i rengøring og konserveringens tegn. Samlingen er omfattende - alle møbler, genstande og tekstiler i stuerne skal rengøres og efterses for h.h.v. borebiller og andre skadedyr. Der skal gøres rent og tekstiler skal fryses ned på grund af insekter.

Og det var kun hvad grisestalden gemte.


Staldene tømmes – for samlingen skal holdes vedlige. Der skal sværtes, fjernes rust, læder skal fedtes og almindelig rengøring - for edderkopperne har holdt fest hele vinteren.

Haven med alle roserne skal klargøres. Der skal klippes og hakkes ukrudt.

Køkkenet og cafeen skal startes op. Alt skal vaskes af efter en lang vinter, og der skal indkøbes og fyldes på hylderne.

Ind i mellem alt arbejdet tager vi i mod grupper til guidet ture på museet og til bl.a. kaffe med hjemmebag, frokost og snapseture.

Sommersæsonen starter i industriferien, hvor vi har ca. 150 gæster på en dag - og har vi musik-arrangementer kan vi let have 3-400 gæster.

Det kræver mange kager og lagkager. Så dagen starter tidligt. Ind i mellem skal vi ud og høste bær, blomster og urter til kager, syltning, snapse og som tilbehør til vores frokostanretninger.

Naturligvis skal haven også passes samt den almindelig rengøring og kørsel af affald.

Efteråret er sæson for grupper. Så inden vi pakker sammen har vi mange forskellige arrangementer, for virksomheder, pensionister, foreninger, fødselsdage, der ønsker frokost, kaffe og kage, rundvisning og snapseture.

Når tiden kommer til at lukke skal der tømmes og rengøres køleskabe og frysere. Der skal sorteres madvarer og køres affald. Alle havemøbler, parasoller, vogne og traktor skal indendørs- og haven skal have en sidste overhaling.

Herudover er der administration – noget sjovere end andet - moms og regnskab, fødevarekontrol og generalforsamling.

At drive Gl. Elmegaard er en livsstil, og vi synes stadig det er et herligt arbejde. Vi glæder os til hver sæsonstart når alle vore mange gæster sidder og nyder en stille stund i haven - eller vi kan få lov til at fortælle alle de spændende ø-historier.